marți, 30 noiembrie 2010
Film - "Jakob the liar"
vineri, 26 noiembrie 2010
Film - DRAGOSTE FARA PREAVIZ
Nimic nu e mai nesanatos decat sa minti cand vine vorba despre propriile tale sentimente. Dar poate si mai grav este daca inveti pe altii sa-ti urmeze modelul, adica sa le dai lectii despre cum poti sa treci cu usurunta peste un moment dramatic din viata, cand, de fapt, tu esti cu totul afundat in el. Cam asta face personajul lui Aaron Eckhart, devenit faimos pentru sfaturile lui intelepte. Pana cand in joc apare Jennifer Aniston, care ii demonstreaza ca viata si implicit sentimentele lui sunt cat se poate de haotice.
luni, 22 noiembrie 2010
FLORILE ALBASTRE de Raymond Queneau
Despre ce este vorba: personajul principal , ducele d’Auge, este un personaj savuros, care calatoreste prin Franta impreuna cu Mouscaillot si doi cai vorbitori. Ei bine, domnul acesta are niste obiceiuri greu de trecut cu vederea: vrea sa dovedeasca existent omului inainte de Adam, ii plac ospetele, disputele si padurencele. Dar pe langa faptul ca acest duce este cam limbut, este si cam plimbaret, calatorind prin cele mai interesante epoci ale istoriei Frantei.Ceea ce nu ti-am spus inca despre el este faptul ca atunci cand doarme viseaza ca e Cidrolin , un personaj al Parisului de secol XX, iarCidrolin, la randul lui, viseaza ca este d’Auge.Cine pe cine viseaza de fapt?Afla citindu-l p Queneau, un autor recunoscut pentru pasiunea pentru limbaj, rupture dintre limba literara sic ea vorbita.Daca ai citit deja ,,Zazie in metrou”, catre cu care a devenit cunoscut publicului larg, stii bine ca e rost de mult umor subtil.Savureaza-l!
marți, 16 noiembrie 2010
Legatura ascunsa dintre muzica si reclame
duminică, 14 noiembrie 2010
Soarecele si pisica
joi, 23 septembrie 2010
Deschiderea mall-ului din Baia Mare
Deschiderea mall-ului din Baia Mare
luni, 20 septembrie 2010
Evenimente importante la Baia Mare
duminică, 22 august 2010
Let's Do It in toata tara
Desi pare greu de crezut eu am mai participat la un astfel de program, e adevarat la o scara mult mai mica si ma pot mandri ca am fost chiar responsabil cu curatenia in timpul scolii generale desi nu mi-a placut niciodata sa fac curat… mai ales dupa altii.
Am aflat de acest proiect de mult timp de pe blogul lui Chinezu dar nu l-am promovat pana acum pentru, asa cum spuneam mai sus, nu-mi place sa fac curatenie. Dar vreau sa fac o exceptie pe 25 septembrie si sa ma implic activ in acesta initiativa. Ca sa nu se inteleaga gresit ca fac asta pentru promovare si backlink-uri nu i-am contactat pe cei care se ocupa de site-ul http://www.letsdoitromania.ro/ si nici pe cei care se ocupa in Maramures de acest proiect. Am inteles ca azi se face ceva preselectie pentru un clip de promovare undeva la Casa Tineretului dar nici acolo nu merg pentru ca nu asta e important pentru ca proiectul sa reuseasca. Si pe langa asta, eu mi-am facut treaba acum cu promovarea deci sunt scutit de la a aparea intr-un clip, asadar concluzia e:
Pe 25 septembrie participati la cartare chiar daca nu va place sa faceti curat!
marți, 27 iulie 2010
Sa vezi si sa nu crezi :D
Sa vezi si sa nu crezi :D
marți, 29 iunie 2010
Isner si Manut
luni, 14 iunie 2010
Un mandru eveniment la Baia Mare
miercuri, 9 iunie 2010
Gnosologia lui Descartes
- Simturile care au ca obiect fie corpurile externe cu calitatile lor primare(intindere, miscare) si secundare, fie straile interne ale propriului corp (foame, sete)
- Memoria care conserva ideile
- Imaginatia care se exercita in legatura cu corpurile si lucrurile corporale
- Inteligenta (intelect, ratiune, minte) care ofera cea mai desavarsita forma de cunoastere
- Vointa care are rol important in geneza adevarului si a erorii. Descartes argumenta ca intelectul poate ajunge la adevar in timp ce simturile si imaginatia il pot insela pe om dar, spune el, si intelectul se poate insela atunci cand cauta un adevar absolut indubitabil caci, spune el, ne poate excela in geniul sau. De aici deriva motoda indoielii generalizate
Ontologia lui Descartes
Dumnezeu a creat 2 substante secunde independente una de alta: ers-extenta(lucru intins) si res-cogitons(cugetator) Lucrul intins este lumea fenomenelor fizice, substanta intinsa este identificata cu intinderea iar substanta ca atare este materia care nu are nevoie de altceva pentru a exista. Materia este identificata cu corpul in genere (are intindere) fiind diferita de corpurile individuale. Materia este unica si indestructibila pe cand corpurile sunt multiple si perisabile. Materia este unica, singura, uintara si nu se divide, este la fel ca toate partile ei.
Materia este totuna cu plinul si exclude vidul absolut. Alaturi dar independent de materie exista o alta dimensiune fundamentala a lucrurilor: Miscarea.Are izvorul in Dumnezeu si depinde numai de el. Ea este invariabila si se conserva. La nivelul materie, miscarea nu este posibila nici in linie dreapta caci nu exista vid care sa fragmenteze materia, nu este posibila nici prin comprimarea materiei (Aristotel) ci in ceva sub forma unui vartej (vertij) Descartes intelege miscarea ca deplasare mecanica a corpurilor nu ca energie potentiala, ca element intreg, dinamic si negeocentric al realitatii.
Conceptia sa despre miscare, ca simpla miscare mecanica vizeaza nu numai corpurile organice dar si fiintele vii considerate ca automate mecanice. Ideea sa despre mecanismul cartesian a constituit un progres caci a extins ideea determinismului si asupra corpurilor vii ceea ce a facut ca cercetatorii sa deduca efectele din cauze materiale fie ele si numai de natura mecanica. Descartes reduce complexitatea calitativa a lucrurilor la aspectele lor cantitative. Explicand lucrul prin insusiri cantitative distinge orice apel la cauze finale, respinge teleologia si orice recurs la teleologie. El sustine ca scopul lui Dumnezeu, creatorul lumii este chiar Dumenezeu insusi si nu omul argumentand ca lucrurile care le cunoastem nu prezinta finalitate iar celellate cunoscute n-au nicio legatura cu noi.
Prin res- cogitons (cugetarea) Descartes descrie fenomenele psihice. Spre deosebire de lucrul intins care este unic, cugetarea este multipla caci Dumnezeu a creat a pluralitate de substante cugetatoare care sunt sufletele umane cugetatoare. In opozitie cu corpun intins si necugetator, sufletul este cugetator si neintins. Corpul se confrunta cu atributul intinderii dar sufletul nu este totuna cu atributul cugetarii ci se constituie ca suport (subiect, eu, spirit) actelor cogitative. Atat prin calitateea ei de substanta cat si faptul ca este neintins si indivizibil, sufletul individual este unic si nemuritor, spre deosebire de corpul individual ( nu de corpul in gemeral) care se naste si piere.
In sens larg res-cogitans este sufletul cu principalele sale facultati sau atribute: gandirea, vointa, imaginatia si simtirea. In sens restarns Descsrtes sustine ca sufletul cugetator cu cuprinde imaginatia, simturile. Actele de a simti sunt in realitate ca si alte acte: de a dormi, de a manca, dependente de corp si incerte. In sens restran sufeltul este prin excelenta gandire si vointa.
luni, 17 mai 2010
Debutul editorial al lui Andrei Răcăşan: "Din Arhivă”
Abia scoasă din tipar, cartea de debut a lui Andrei Răcăşan surprinde prin jocuri de cuvinte fără de seamăn lumea în care trăim.
Autorul se joacă cu semnificaţia cuvintelor astfel încat noi semnificaţii pline de substrat mi s-au dezvăluit, dând astfel un nou sens realităţii. Deşi unii vor crede că această scriitură se adresează în mod special cititorilor avizaţi îmi permit să-i contrazic deoarece depăşeste orice fel de prejudecăţi şi tipare cunoscute până acum. Această “arhivă” are o mare valoare literară datorită figurilor de stil nemaiîntâlnite pe care Andrei Răcăşan pare să le fi “ginit” din lăuntrul său. Deşi este o carte subiectivă mulţi dintre noi ne putem identifica cu concepţiile autorului atunci când aseamănă ironic oraşul (Baia Mare) cu o “toaletă publica” plină de “mizerii”, “jeguri”, cu “miros insuportabil” sau când descrie realitatea cotidiană din propria-i perspectivă tragicomică, poate absurdă, în aparenţă dar plină de esenţă. Asemănat de un prieten cu Marin Sorescu, eu zic că nu e vreun Sorescu, Stănescu, Ionescu, Minulescu, e mai mult decât un Escu, e un Şan, chiar Răcăşan pot să spun.
Cartea “Din Arhivă” a lui Andrei Răcăşan m-a surprins plăcut prin ironia cu care tratează pe cei “preocupaţi de nimicuri”, prin lipsa de prejudecăţi, prin jocul de cuvinte nemaiîntâlnit, prin semnificaţiile surprinzătoare ce le dă cuvintelor, fiind una dintre cărţile noi, care mi-a plăcut sa o citesc.
Poti sa cumperi cartea online de aici