luni, 17 mai 2010

Debutul editorial al lui Andrei Răcăşan: "Din Arhivă”


Abia scoasă din tipar, cartea de debut a lui Andrei Răcăşan surprinde prin jocuri de cuvinte fără de seamăn lumea în care trăim.
Autorul se joacă cu semnificaţia cuvintelor astfel încat noi semnificaţii pline de substrat mi s-au dezvăluit, dând astfel un nou sens realităţii. Deşi unii vor crede că această scriitură se adresează în mod special cititorilor avizaţi îmi permit să-i contrazic deoarece depăşeste orice fel de prejudecăţi şi tipare cunoscute până acum. Această “arhivă” are o mare valoare literară datorită figurilor de stil nemaiîntâlnite pe care Andrei Răcăşan pare să le fi “ginit” din lăuntrul său. Deşi este o carte subiectivă mulţi dintre noi ne putem identifica cu concepţiile autorului atunci când aseamănă ironic oraşul (Baia Mare) cu o “toaletă publica” plină de “mizerii”, “jeguri”, cu “miros insuportabil” sau când descrie realitatea cotidiană din propria-i perspectivă tragicomică, poate absurdă, în aparenţă dar plină de esenţă. Asemănat de un prieten cu Marin Sorescu, eu zic că nu e vreun Sorescu, Stănescu, Ionescu, Minulescu, e mai mult decât un Escu, e un Şan, chiar Răcăşan pot să spun.

Cartea “Din Arhivă” a lui Andrei Răcăşan m-a surprins plăcut prin ironia cu care tratează pe cei “preocupaţi de nimicuri”, prin lipsa de prejudecăţi, prin jocul de cuvinte nemaiîntâlnit, prin semnificaţiile surprinzătoare ce le dă cuvintelor, fiind una dintre cărţile noi, care mi-a plăcut sa o citesc.

Poti sa cumperi cartea online de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu